Kurutma

Kurutma Ne Demektir? Niçin Yapılır?

Kurutma ağaç malzemenin içinde bulunan ve kullanım amacı için uygun olmayan bu suyun atılması işlemidir. İdeal bir kurutmada, kurutulacak malzemenin kalitesi korunmalı ve kurutma süresi optimum sürede olmalıdır.

Eğer işlem doğru olarak yapılmaz ise kullanım esnasında, kuruluk derecesi uygun olmayan ağaç malzeme rutubet atmak veya vermek suretiyle boyutlarını değiştirecektir. Bu durum ağaçtan yapılmış ürünlerde arzu edilmeyen kusurların ortaya çıkması demektir. Örneğin; rutubet kaybeden masif mobilyaların birleşme yerlerinde gevşemeler, pencere doğramalarında kapılarda dönmeler, döşeme tahtaları arasında açılmalar meydana gelmektedir. Bu nedenle ağaç malzeme kullanımdan önce kullanım yerinin gerektirdiği kuruluk derecesine kadar kurutulmalıdır.

Firmamız aylık 1200 metreküplük Mühlböck ve Katres marka kurutma fırınları kapasitesi ile Türkiye’ de ilk sıralarda yer almaktadır.

Kurutmanın Faydaları;

İyi ve doğru kurutulmuş ağaç malzemeye kurutma işlemi bir çok özellik kazandırır.

  1. İyi kurutulmuş ağaç malzeme, kuruluk derecesi muhafaza edilirse çürümez. Çürüklük yapan mantarların ağaç malzemede işlevini sürdürmesi için rutubet, sıcaklık ve oksijene beraberce ihtiyacı vardır. Bu Faktörlerden birinin kontrol altında tutulması ile kerestenin çürümesini önlenebilir. Kurutma ile rutubet faktörü kontrol altında tutulmaktadır.
  2. İyi kurutulmuş kereste çok az çalışır. Böylece çatlama, çarpılma, dönme gibi kusurların, ortaya çıkma ihtimali azalır.
  3. Doğru bir kurutma işlemi, kerestenin işlemesini düzgün boyutların ve yüzeylerin elde edilmesini kolaylaştırır.
  4. Kurutulmuş ahşap malzeme, yapıştırıp tutkallama işlerinde daha iyi sonuçlar verir.
  5. Dış etkenlere karşı yapılan, koruyucu yüzey işlemlerinin(örneğin emprenyemele) başarı oranını doğru bir kurutma maksimum seviyeye çıkarır.
  6. Kurutulmuş kerestenin direnci, sertliği, çivi ve boya tutma kabiliyeti artar.
  7. Fırınlanmış kerestede kurtlanma olayı ortadan kalkar.